27 Aralık 2016 Salı

Bir Tiyatro - Nereye Gitti Bütün Çiçekler



Aile dostlarımızdan Güler’lerın oyuncu ferdi Feri’nin kurduğu  Mam’art Tiyatro ile gerçekleştirdiği oyunları kaçırmadan izliyoruz. Geçen yıl “Özel Kadınlar Listesi” ile ilk oyunlarını sergilediler. Oyunların yönetmenliğini Tuğrul Tülek’in yaptığı yepyeni bir tiyatro topluluğu.

İlk gösterimini 8 Kasım 2016 günü gerçekleştridiler. Karı-koca davetli olmamıza rağmen  gel gör ki ben oyunun son 15 dakikasına yetişebildim. Yeni Genel Müdürümüz ile departman olarak tanışma toplantımız 18:30’da başladı ve 21:00’de bitti.  Oyun günene denk gelmesi de hep olduğu gibi benim talihsizliğim. Ama Feri’cim sağolsun mağdur olan kardeşi için bir sonraki oyuna yerimi ayırttı ve 25 Kasım’da izlemek nasip oldu.




Eve Ensler’in Bosna Savaşı’nın ardından yazdığı “Necessary Targets” adlı oyunun çevirmenliğini de Feri Baycu Güler yapmış.

Oyun, savaş mağduru kadınlara, yaşadıkları mülteci kampında, yardımcı olmak için devlet tarafından gönderilen bir psikiyatr ve psikiyatr’a yardımcı olmak için görevlendirilmiş bir travma danışmanı (aynı zamanda yeni kitabı için röportaj toplamaktadır) ve kampta yaşam mücadelesi veren genç – yaşlı 5 kadın arasında geçiyor. Kadınlar birer birer hikayelerini anlatıyor. Hepsi birbirinden dokunaklı. Artık evlerini-ailelerini geri alamayacaklarının verdiği korku ve çaresizliğe birebir tanık olduğunuzu hissedeceksiniz. Benim yer yer gözlerim doldu, yanımdaki yaşlı amca da hüngür hüngür ağladı yani o kadar diyebilirim. Finalde kadınlar, bu zorlu mücadelede birarada oldukları zaman nasıl bağlarının güçlendiğinin de farkına varıyor.


Oyunda geçen şarkıların söz ve müziğini, aynı zamanda yönetmenliğini üstlenmiş olan Tuğrul Tülek hazırlamış. Goncagül Sunar ise gitarıyla eşlik ediyor. Oyuncular şarkıları birlikte söylüyor, dans ediyor, müzikler çok başarılı bir şekilde hikayeyle içiçe geçmiş durumda. 

Oyuncu kadrosu; Şenay Gürler, Hale Akınlı, Goncagül Sunar, Feri Baycu Güler, Gözde Kansu, Melisa Doğu ve Ece Yüksel. Hepsi birbirinden yetenekli ve oyunculuğun kitabını yazmış tiyatrocular. Her biri sahnede muhteşemdi.


İlk gösterimi kaçırdım ama toplantı biter bitmez koşa koşa anca galasına yetişebildim.  Oyunun bitmesini beklerken finalde salondan alkış kıyamet seslerinin ardından herkes kokteyl alanına çıktı. İlgi büyüktü. Şener Şen, Hatice Şendil-Burak Sağyaşar, Begüm Kütük, Hakan Meriçler ve Doğa Rutkay'ın da bulunduğu ünlü isimler prömiyere gelmişlerdi. 

Kasım 2016 , Garaj İstanbul-Beyoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder