24 Haziran 2013 Pazartesi

Gizemli Ev - Edgar Wallace


Bazı kitaplar vardır kapak tasarımına hayran kalırsınız, içinize alıverir sizi götürür başka yerlere daha kitabı okumadan…  İşte Altınbilek Yayınları Gizemli Ev kitabının kapak tasarımı da ilgi çekiciliğiyle daha kitabı okumadan beni etkilemeyi başardı.  Uzun bir aradan sonra polisiye –gerilim romanı okumadığımı düşünerek tercihimi bu yönde ve Gizemli Ev’den yana yaptım. Tabi kapak tasarımının etkisi büyük.  Ortaokul dönemim polisiye roman denilince ilk akla gelen Agatha Christie’nin romanlarını okumakla geçti. O kadar içime işlemiş olacak ki hiç unutmam orta sonuncu sınıftayken yazmaya başladığım hatta 80. sayfaya kadar gelebilmeyi başardığım ama sonunu getiremediğim bir korku romanı yazmışlığım vardır.

Polisiye-gerilim romanları denildiğinde Edgar Wallace ilk akla gelen isimlerdendir.  Hayal dünyasının geniş olması ve bunu romanlarında çok zekice kurgulaması onu  üstün yetenekli bir yazar yapmaktadır. Bize bu kitapla öyle bir ev düşündürüyor ki okurken tahmin bile etmeyi başaramıyoruz. İçinde pek çok asansörü olan, her yerde gizli geçitler ile yer değiştiren odalar, ışık ve ses düzenleri ile bizleri şaşırtıyor.

Roman çok ilginç başlar. Bir gazete ilanı verilir. Bir yayınevinin “Dedikodu Köşesi”  yazıları için İtalyanca bilen , mektup çevirmenliği yapabilecek, güvenilir biri aranmaktadır. İlana başvuru yapan zeki ve uyanık bir karakter olan Poltavo editörün kapısını çalar. Tuhaflıklar daha bu görüşme sırasında başlar. Editör yüzünü bir örtüyle tamamen kapatmıştır. Ücrette anlaşma sağlanır ve çalışmaya başlar. Tek başına, ilgi çekici mobilyalarla dekore edilmiş bir odada mektupları çevirir ve posta yoluyla istenilen adrese gönderir.  On günde bir  editör ziyarete gelmektedir. Ancak esrarengiz bir şekilde ya birdenbire karşısında bulmaktadır ya da aniden kaybolmasına şahit olmaktadır. Çok kısa bir zaman sonunda ise şantajlar başlar.

Ve hikaye şöyle devam eder. Milyoner Bay Farrington’nın kapısında iki adam ölü bulunur. Katillerin peşine düşen kişi ise Bay Farrington’un komşusu ve aynı zamanda gizli polis şefi olan T.B. Smith olur. Bu adamları kimlerin, neden öldürdüğünü ve yapılan şantajların- şantajcıların bağlantılarını T.B Smith ortaya çıkarmaya çalışırken serüvende yazar ustalığını konuşturur. Çok kısa bir süre sonra aslında hiçbi rşeyin ve hiç kimsenin göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkar. Tüm esrarengiz olayların merkezi ve tüm sırların saklandığı yer ise Gizemli Ev’dir.


Kitabın Künyesi

Kitabın Adı: Gizemli Ev

Yazarı : Edgar Wallace

Yayınevi : Altınbilek Yayınları

Sayfa Sayısı : 224

Basım Yılı : 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder