9 Ağustos 2016 Salı

Bir Kitap : Komünist

Eserlerinin neredeyse hepsini okuduğum yazarlar arasındadır Vedat Türkali. Çünkü düşünceleri benim için çok değerli , çünkü okudukça anlam kazanıyor ve çünkü her defasında yeni bir şeyler öğretiyor , aydınlatıyor. Merak edenler için yeniden belirtmek gerekirse; Kitapmakalem’de yazdığım “Bir Gün Tek Başına” makalesinde Vedat Türkali ile nasıl tanıştığımdan bahsetmiştim.

“İlk-ortaokul boyunca,okulda belletilenler doğrultusunda ateşli bir Kemalisttim.”  diye başlar kitap ve yetişkinliği boyunca da yaşadığı dönemin gerçekleri anlatarak devam eder. Ailesi , okul hayatı ve çevresi, sosyalizmle tanışması ve ilk örgütsel hareketini bu kitabında detaylıca aktarmaktadır.  Kitapta yer yer şiirlere rastlamaktayız çünkü yazar pek çok şairin siyasi duruşlarından etkilenmiş ve dile getirmiştir. Vedat Türkali’yi sade romancı kimliği ile değil sinema ve tiyatro oyunları ile de tanımaktayız. Bunun yanı sıra TKP’nin tarihine tanıklık etmesi ve Türkiye’de komünizmin geçmişi ve evrelerini bilen ve anlatan yazarlarımızdandır. Hiçbir zaman toplumun sorunlarına duyarsız kalmamış ve kaleme almaktan da çekinmediğini bu eserinde bizlere göstermiştir.

Kitap oldukça sade bir dille yazılmıştır. Kitapta benim en çok sevdiğim değindiği konuyu muhteşem bir uslüpla anlatır. Kadının sosyal yaşamda ileri yere kavuşmasını, sadece bir doğum aracı olarak görülmemesi gerektiğini, bir kuluçka olarak eve kapatılacak bir yaratık olmadığını anlatır. İşçi sınıfı ile köylü emekçiler sömürüye karşı elele vererek burjuva iktidarını yıkıp “inkilabı” yaptılar mı çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığını anlatır.

Nazım’dan başlar Behice Boran ile devam eder. Yurt ve Dünya dergisi’nden Cumhuriyet Gazetesi’ne, Kurtuluş Savaşı’ndan sosyalizm ve kadına kadar süreçleri kendi bakış açısı ve yorumlarıyla okuyoruz bu kitapta.

Son söz olarak şunu söylemeliyim ki Vedat Türkali,  sinema, tiyatro ve edebiyat dallarında pek çok ödülün sahibi olmuş, bir dönemin siyasi serüvenine tanıklık etmiş biri olarak kalıcı eserlere imza atmış değerli yazarlarımızdan biridir.


Kitabın Künyesi
Kitabın Adı : Komünist
Yazarı: Vedat Türkali
Yayınevi : Everest Yayınları
Sayfa Sayısı : 120

Basım Yılı : 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder