17 Nisan 2013 Çarşamba

Kürk Mantolu Madonna


Sadece 160 sayfalık incecik bir kitap baktığımızda. İçimizde buruk, acı bir his ağırlığını bırakarak bir solukta bitiriyor insan. Ne kadar övgü dolu söz varsa hepsini bu kitabın ve yazarımız Sabahattin Ali’nin son noktasına kadar hakettiğini söylesek gayet yerinde olacaktır.
Kitabımızın baş karakteri Raif Bey  içine kapanık , ahlaklı ve dürüst ama düzene hep boyun eğmiş , güçlü karşısında hakkını savunamayan , sevmeden evlenmiş mutsuz bir memurdur.  Müdürlerinden eşine kadar, çocuklarından gelinlerine damatlarına kadar kimsenin saygısını göremediği gibi onların istediği gibi bir hayatı sürmektedir. Ona değer veren bir tek kişi işyerindeki yeni işe başlayan genç iş arkadaşı Rasim olmuştur. Raif Efendi’nin bu melankolik yapısına hem üzülüyor hem de nedenini anlamaya çalışıyordu. Bir insanın nasıl bu kadar keder yüklü olduğunu anlamaya çalışıyordu. Bu sessizliğin altında derin bir ağırlığın gizli olduğunu içten içe hissediyordu. Ama neydi onu bu derin hüzne boğan şey?

Raif Bey bir gün rahatsızlanır ve ziyaretine gelen genç iş arkadaşı Rasim’e bir defter verir ve bu defteri yakıp yok etmesini ondan rica eder. Ancak Raif Bey’deki gizemi çözebilmenin tek yolu bu defter olduğunu anlayan genç adam kitabı okumaya karar verir. İşte roman şimdi başlamıştır.

Rasim ,Raif Bey’in yaşamı süresince çok güçlü bir tutkunun esiri olduğunu bu hatıra defterini okuyunca anlar. Bir insan hayatı boyunca sadece 4 ay mı mutlu olur ? Gerçekten yaşadığını hissettiği kısacık bir anı boyunca …

Büyük usta şair ve yazar Sabahattin Ali, Raif Bey’in duygularını Türk Dilinin zenginliğiyle  en güzel tasvirleri kullanarak bizleri de o esrarlı ve keder dolu dünyanın içine sokmayı başarmaktadır. Henüz genç bir delikanlı iken Berlin’de bir sanat galerisinde gördüğü tablo onu derinden etkiler. “Kürk Mantolu Madonna” isimli tabloya aşık olur. Tabloya olan hayranlığı günden güne artar ve sonunda tablonun sahibi Maria Puder ile burada tanışırlar. Maria Puder özgür yaradılışlı, güçlü ve baskın karaktere sahip genç bir kadındır. Birlikte çok güzel vakit geçirirler. Ancak Raif’in Türkiye’ye dönmesiyle bağlar kopar. Raif Bey ise derin iç yalnızlığına gömüldüğü günleri böylece başlar.
Herkesin kitaplığında bu eşsiz romana yer açması nacizhane tavsiyemiz olabilir. Kitaptaki her bir cümle derin anlamlar içermekte olduğundan vecize olabilecek boyuttadır.

Sabahattin Ali’nin bu kitap için söylediği bir söz ile yazıya son nokta koymamız bu kitap için söylenebilecek en özlü son söz olacaktır.

”Dünya’nın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir!... Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”

 Kitabın Künyesi
Kitabın Adı : Kürk Mantolu Madonna
Yazarı : Sabahattin Ali
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı : 160
Basım Tarihi : 1943


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder