19 Ekim 2013 Cumartesi

Düşe Kalka Büyümek


Dört yıl önce okuduğum ilk Yankı Yazgan kitabıdır Düşe Kalka Büyümek. Yeni anne olduğum yıllar en ihtiyaç duyduğum kitap. Hiç unutmuyorum bana terapi gibi gelmişti. Çünkü ilk aylar çocukla birlikte düşüp, birlikte kalktığım için harap ve bitap düşmüştüm. Bu böyle olmaz, çocuk dediğin düşe kalka büyür diyerek kitapevinde bulduğum bu kitaba sarılmış ve bir solukta okuyup bitirmiştim.

Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın 5 bölümde ele aldığı kitabının ilk bölümünün başlığı “İşte Aşk Bu !”  tam da kendini kaptırmış annelere hitap ederek başlar sanki… Bütün kitapları gibi bu eseri de her bir bireye olaylara farklı bir perspektiften bakmayı, empatiyi ve ufkumuzu geniş tutmayı gösteren klavuz niteliğindedir.

Bu kitabın makalesini yazmak için yeniden elime aldım. Dedim ki önemli ne varsa bahsetmeli. Ancak görüyorum kitapta neredeyse altını çizmediğim yer kalmamış. Kitapta çocukla nasıl iletişim kurulurdan tutun da genlerimizin dahi nasıl etkili olduğuna kadar, digital dünyanın yarattığı olumlu olumsuz etkilerden her türlü ölüm, boşanma,savaş ve doğal afetler gibi durumlara kadar açıklayıcı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Kitapta her bölüm için özel hazırlanmış karikatürler  yer almaktadır. Espirili bir dil ile o bölümün ana teması işlenmeye çalışılmıştır. Kitaba ayrı bir keyif katmaktadır.

Türk tipi anne babalığı anlattığı bölüm esasen benim favori bölümlerim arasındadır. Son derece sevecen, yemeyip yediren , neye göre gevşek neye göre katı kurallar konulduğu çözülemeyen, kuralları olan ama bir türlü uygulayamayan ikili tutumlar vs… Dahası merak edenler için bu kitapta… Anne baba kaygısı hiçbir zaman bitip tükenmeyen bir kaygıdır. Korku ve kaygının bu ülkede çocuk yetiştirenlerin zihninde neden hakim? İşte Yangı Yazgan bu konuyada tüm çarpıcılığı ile değinmiştir.
Annelerin çoğu çocuklarına her an bir zarar gelme olasılığını akıllarına getiriyorlar. Yani bende o annelerden biriydim aslında. Kitabı okuduktan sonra düşünceler birden bire değişmiyor elbette ki ama içimizi rahatlatıcı ve bu endişenin kendimizi yormaktan ,yıpratmaktan başka bize bir şey katmadığını öğreniyoruz. Bunu nasıl iyileştirebiliriz konusunda bize ışık tutuyor.

Kitapta çocukların ruh sağlığı ile ilgili bir bölümde yer almaktadır. Genç nüfus ağırlıklı ülkemiz içinde milyonlarca çocuk ve yeni ergen gençlerimizin ruh sağlığı sorunlarından bahsedilmiştir. Çocuk psikiyatristi kimdir sorusunun yanıtından başlayarak , bunun toplum ruh sağlığındaki önemli rolüne kadar, hatta bu bölüme başvuru sayısını azaltmayı hedeflememize kadar neler yapmalıyız çok sade ve anlaşılır biçimde bize aktarılmaktadır.

Çocuklu hayata geçiş yapan biz ebeveyinlere ışık tutan bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Aslında sadece ebeveyinlerin değil hepimizin bilmesi gereken ayrıntılar bilimsel bir bakış açısıyla , yalın bir dille Yankı Yazgan klavuzluğunda okunası bir dille bizlere aktarılıyor.
 

Kitabın Adı : Düşe Kalka Büyümek

Yazarı:  Yankı Yazgan

Yayınevi : Doğan Kitap

Sayfa Sayısı : 222

Basım Yılı : 2009 / 5. Baskı

www.kitapmakalem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder