3 Haziran 2014 Salı

Yolpalas Cinayeti

Halide Edip Adıvar’ın en bilindik eserlerinden biridir diyemeyiz. Ancak Türk Edebiyatı’ndaki ilk polisiye roman olarak bilinir diyebiliriz.
Halide Edip Paris’teyken 1936 ‘da yazmaya başladığı bu eseri dönemi bize yansıtması bakımından ışık tutar. O zamanki aydınların Türkiye ve Avrupa’daki olaylara bakış açılarını anlatır. Halide Edip’in kuvvetli anlatımı ile o zamanki sınıf çatışmalarına şahit oluruz.
Aslen Şişli’de Yolpalas isimli büyük bir apartmanın dairesinde gerçekleşen cinayeti ve gelişen olayları konu alır. Apartmanın sahibi Murat Bey zengin bir tüccardır. Fakir bir semtte yaşayan mütevazi bir ailenin kızı Sacide ile evlenirler.  Memur bir babanın kızı Sacide sınıf atlamıştır ve eski halinden eser kalmamıştır. Geldiği yeri unutur ve gittiği davetlerde alt sınıfları aşağılamaya başlar. Ailenin Bülent adında bir erkek çocuğu olur ve Akkız adında bir kız da ona dadilik yapar. Akkız köyde kaz çobanlığı yapan bir babanın kızıdır. Akkız Bülent’in üstüne titrer ve onu sevgi ile bağlanır. Ona gelebilecek en ufak bir kötülük de panter kesilir. Bir de ailenin şoförü Mükerrem vardır ki sevimsiz hareketleri olan bir şöfordur. Tatsız olaylar birbirini kovalamaya başlar ve şoför bir cinayete kurban gider. Kim ya da kimler neden şoför Mükerrem’i öldürmüştür ?  Gerisini kitapta tüm açılığı ile bulabilirsiniz.
Kitapta yer yer eski kelimelere yer verilmiştir. Akıcılığı etkilediği düşünülse de eski kelimeler ile okumayı sevmeyen okuyuculara konusu itibariyle ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim. Elbetteki eski kelimeler dipnot olarak açıklanmaktadır.
Farklı bir polisiye okumak isteği içersindeyseniz ve seviyorsanız polisiye romanları şiddetle okumanızı tavsiye ederim.

Kitabın Künyesi
Kitabın adı: Yolpalas Cinayeti
Yazarı: Halide Edip Adıvar
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa sayısı: 79

www.kitapmakalem.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder