22 Mayıs 2014 Perşembe

Gezi Direnişi - Türkiye'yi Sarsan Otuz Gün

Hepimizin bildiği 2013 yılına damgasını vuran Taksim Gezi Parkı olaylarının başından sonuna kadar tüm ayrıntılarını bilmek ve öğrenmek isteyenler için harika bir kitap Cumhuriyet Kitapları’ndan, ülkemizin kazandığı en değerli toplum bilimci Emre Kongar ve Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Aykut Küçükkaya kaleminden olayların bitiminin hemen akabinde bizlere ulaştı. Her ikisi de aynı fikirdedir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.
Kitap iki bölüm halinde oldukça akıcı ve sıralı bir şekilde düzenlenerek yazılmış. Birinci kısım  Emre Kongar’a ait olan ilk 90 sayfalık kısımdır. Olaylara sosyolojik açıdan değerlendirerek, ,evrensel etkilerini, nasıl beklenmedik bir anda başladığından ve beklenmedik gelişmeler göstermesine kadar özellikle hükümet tarafındaki duruşu analiz ederek bizlere aktarmaktadır. Oldukça derin ve tarafsız bakış açısıyla ve Emre Kongar’ın olayları hem sosyolojik hem psikolojik açısından her yönüyle irdeleyerek bizlere yazdığını görüyoruz. Emre Kongar,  pek çok kişinin “şimdiki gençliğin aklı beş karış havada” deyişlerinin tam tersine “ne varsa gençlerde var” diyerek gençleri savunmasından bahsetmektedir. Ve demektedir ki ;
“Bilişim Devrimi gençlerinin her yaştan filizleri zaten özgürlükçü kesimlerin egemenliği ile sonuçlanacak olan bu sürece ağırlığını koydu Taksim Gezi Parkı Direnişi ile ! Dolayısıyla ne denli geri dönüşler yaşanırsa yaşansın çok da uzun olmayan vadede Türkiye’nin önü aydınlıktır.”
Kitapta bahsi geçen bir diğer ilgimizi cezbedecek olan konu ise AKP hükümetinin muhalefet tarafındayken tutumu  ile iktidar olduktan sonraki duruş biçimindeki zıtlıkları da gözler önüne sermesidir. Özellikle bir soru vardır ki bizleri düşündüren… Bu olaylar AKP muhalefet tarafındayken yaşansaydı direnişçilerin yanında çadırlarını açarlar mıydı ? Birlikte aynı havayı soluyup “Hükümet İstifa” sloganları atarlar mıydı ? Birlikte TOMA’lardan çıkan ilaçlı  ( kimyasal ! ) tazyikli suya maruz kalıp, biber gazını birlikte solurlar mıydı ?
İlaçlı su demişken kitapta bir bölümde bu konuya da detaylıca bilirkişi rapor ve belgeleriyle yer verilmiştir. TOMA’lara konulan su kimayasal mı yoksa Vali’nin açıkladığı gibi sadece ilaç mı karıştırılmıştır merak edenler kitapta bulabilirler.
İkinci kısım ise Aykut Küçükkaya’ya ait diğer 90 sayfalık kısımdır. Cumhuriyet Gazetesi arşivinden fotoğraflara ve çarpıcı tweetlere yer verilmiştir. Bu kısımda 30 günü kapsayan olayların gün be gün tarihsel olarak her yaşanan olayı sırasıyla, haber niteliğinde günlük olarak yazılmıştır. Sadece İstanbul’u kapsayan olaylar değil tüm ülke genelindeki şehirlerimizde yaşanan olaylar da her detayıyla konu edilmektedir.
Artık neden hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır bize net olarak gösterme başarısını yakalamış bir kitaptır. Diğer Gezi Parkı Direnişi ile ilgili basılmış kitaplardan ayrılan en önemli özelliği de budur.
Okurken göreceksiniz ki pek çok ayrıntıyı zaten biliyoruz. Ancak bilinmeyen ya da atlamış olduğumuz başka ayrıntıları yakalama fırsatı elde ediyoruz. Yaşanılanlara dair belgesel niteliğindeki bu araştırma- inceleme kitabını gezi hakkında yazılmış pek çok kitap arasında ilk sırada alıp okunmasını tavsiye ederim. Hızlı ve rahat okunabilir nitelikte yazılmıştır. Okurken tekrar o günleri yaşadığınızı hissedeceksiniz. Tarihimizde iz bırakacak olan bu olayı belgeleyen bu eser kütüphanelerimizde yer etmeli diye düşünüyorum.
Kitabın Adı : Gezi Direnişi
Yazarı:  Emre Kongar / Aykut Küçükkaya
Yayınevi : Cumhuriyet Kitapları
Sayfa Sayısı : 192
www.kitapmakalem.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder