14 Mart 2016 Pazartesi

Bir Kitap : Kırmızı Saçlı Kadın

Tamamen hayata dair konusuyla sizi bağlayabilir, tek bir cümlesiyle günlerce düşündürebilir. Bu aralar okumak için güzel bir kitap önerim var.

Bir kitap iki günde nasıl biter ?
Bölüm : 1-2-3-4-5-6 – Bir Pazar akşamı yatmadan hemen önce
Bölüm : 7-8-9-10 –Bir  Pazartesi sabahı işe giderken Üsküdar otobüs –Kabataş vapuru –Taksim finiküler
Bölüm : 11-12-13-14-15-16  – Öğlen yemek molası boyunca
Bölüm : 17-18-19-20 –İşten  eve dönüş Taksim finiküler- Kabataş vapur – Üsküdar otobüs
Bölüm : 21-22-23-24-25-26-27 – Akşam uyumadan hemen önce
Bölüm : 28-29-30-31 –Bir  Salı sabahı  Üsküdar otobüs –Kabataş vapuru –Taksim finiküler
Bölüm : 32-33-34 – Bayrampaşa Belediyesi’nde Hakan abinin beni almaya gelmesini beklerken
Bölüm : 35-36 – İş arası yol boyunca ...
Bölüm : 37-38-39-40 –Eve dönüş yolunda final.



Okuduğum ilk Orhan Pamuk kitabı Yeni Hayat lise son sınıf yıllarıma denk gelir. Bir cümleye başlar ki o kitapta neredeyse sayfanın yarısı kadar. Cümlenin sonunda baş tarafında ne anlattığını unutursunuz.  

Kırmızı Saçlı Kadın kitabı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.  Kesinlikle alışık olmadığımız bir Orhan Pamuk kitabı.  Yazar okurlarını şaşırtmayı seviyor. 1-2 sayfalık kısa bölümlerden oluşan kitap su gibi bitti.  Beklenmedik sadelikte bir dil ile yazmış olması kitabı kolay okunabilir kılmış. Gerçi gene aralarda çelişkili paradigmalarına rastlamıyor değiliz.  “Hiçbir şey olmamış gibi yaparsanız ve gerçekten de hiçbir şey olmuyorsa, hiçbirşey olmaz sonunda.”   ve  “ Hem her şeyi sorup öğrenebileceğimi hissediyor hem de korkuyla her şeyi sorup öğrenmek istemeyebileceğimi seziyordum.”   gibi gibi bana hiç hitap etmeyen klasik Orhan Pamuk söylemleri.  Ancak kitabın sürükleyici hikayesi nedeniyle akşamdan sabaha merakla uyanıp elimden düşürmeden okuduğum gerçeği gizlenemez.

17 yaşında babası tarafından terk edilen Cem, annesi ile Beşiktaş’taki evlerinden Gebze’ye taşınmak zorunda kalır. O yaz para kazanmak için bir kuyu ustasının çırağı olarak çalışmaya küçük bir kasabaya giden Cem’in kırmızı saçlı kadın ile karşılaşmaları ve yaşadıkları hayatının ilerleyen yıllarına nasıl etki ettiğini okurken ileriki sayfalarda tahmin yürütmek keyifli oldu benim için.  (Yazara laf ederken kendim bayağı uzun bi cümle kurdum J) Son olarak; Doğu tarihinden Rüstem ve Sührab, Batı tarihinden ise Kral Oidipus’un hikayelerini sentezleyip,  uzunca yer vermesi tarihsever dostların beğenisini kazanacağa benziyor.


Kitabın Künyesi
Kitabın Adı : Kırmızı Saçlı Kadın
Kitabın Yazarı : Orhan Pamuk
Yayınevi : Yapı Kredi
Sayfa Sayısı : 204


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder